Werkbezoek Brabants Landschap
Vandaag zijn we op bezoek bij Brabants Landschap, locatie Kraaijenberg aan de voet van de Brabantse Wal. We zijn hier samen met ChristenUnie Zeeland en SGP Zeeland. We worden ontvangen door Erik de Jonge, boswachter bij Brabants Landschap. Hij vertelt ons over zijn werk en de uitdagingen waar hij als beheerder van het West- Brabants buitengebied voor komt te staan.
We waren als fractie niet onwetend over de problemen waar terreinbeherende organisaties dagelijks mee te maken hebben. Toch zijn we geschrokken van de aard en omvang van de problemen. Het varieert van wildcrossers die een gevaar vormen voor recreanten en de natuur verstoren tot verwarde personen die gewapend rondlopen. Mensen dumpen massaal afval of stelen productiehout. Ook zijn er heel veel problemen met ondermijnende criminaliteit. We kennen allemaal het voorbeeld van de drugsput in Halsteren. Daar is jarenlang drugsafval in een put gedumpt met enorme milieuschade tot gevolg. De saneringskosten lopen in de miljoenen. Hennepkwekerijen, drugslabs en drugsdumpingen zijn eerder regel dan uitzondering. Na zonsondergang is het buitengebied een wetteloze en gevaarlijke plaats.
De oplossing ligt volgens boswachter de Jonge bij het inzetten van wijkagenten die speciaal worden opgeleid om in het buitengebied een vinger aan de pols te houden. De zichtbare aanwezigheid van handhaving in combinatie met het laagdrempelige van een vertrouwde wijkagent doet veel. Ook meer capaciteit van politie en gewapende boa’s bij meldingen in de nachtelijke uren zal veel doen, ook voor het gevoel van veiligheid van omwonenden. De provincie heeft met het SSIB, de organisatie die de toezicht en handhaving in het buitengebied verzorgt, afgesproken een onderzoek te starten of het aantal boa’s in het buitengebied toereikend is. Voorlopig zullen we het dus moeten doen met het huidige aantal toezichthouders.